Kort historik och några berättelser om Väster Park (Västra Mark)

Västra är ett prefix av sent datum för att skilja gården från en annan gård, Mark; nämligen Östra Mark i Örebros östra del.

Det område som idag kallas för Väster Park går även under namnet Västra Mark. Området har på några år, från sent 1990-tal till början av år 2000, även kommit att bli en park med privata flerfamiljsbostäder. På området finns förutom ett antal bostadshus även Röda Korsets lokaler, en förskola, en folkhögskola och ett dagcenter.

 

Västra gärdet

Nybebyggelsen av öster och av Västra gärdet eller Vilda Västern, som man också sa, tog raskt fat på 1890-talet. Tomtspekulanter och byggmästare stod redo, här fanns pengar att tjäna. Men först måste stadsplaner fastställas för de nya stadsdelarna och om dem gick meningarna starkt isär... 

...1903 bestämdes att K. Svea trängkår skulle förläggas till Örebro och man började uppföra kaserner på de ännu obebyggda gärdena längs ute på Väster. Men området var alltjämt så vattensjukt att undertofficerarna ibland kunde fånga gäddor där, och på tjugotalet flyttades trängkåren till Linköping. Istället byggdes kaserna om till ett vårdhem för debila kvinnor från hela landet.

 

Källa:

Margit Palmær: Örebro 1966 ,  Ur kapitlet Östan och västan om åsen.                                                                     

 

Militära anläggningar (1907-1927)

De nybyggda kasernerna vid Västra Mark stod klara i Örebro för inflyttning år 1907 och samma år tog Kungliga Svea Trängkår Västra Marks anläggningar i besittning. Ursprunget till Svea Trängkår är den 1885 i Stockholm uppsatta Trängbataljonen. Denna ändrade 1891 namn till Svea trängbataljon, blev kår 1902.

Anläggningar var byggda och utformade efter standardritningar, utformade av arkitekt Erik Josephson på Kungliga Fortifikationen. Trängkårerna i Skövde, Sala och Hässleholm byggdes också efter dessa typritningar. I3 tillsammans med flera andra regementen i Sverige byggdes och utformades efter Erik Josephsons idéer. 1927 flyttade Kungliga Svea Trängkår till Linköping och efter det kom Västra Mark att användas som sinnessjukhus.

Bilden nedan visar två Korpraler till häst vid Kungliga Svea Trängkår, Örebro, år 1914.

 
FOTO: SAM LINDSKOG/ÖREBRO LÄNS MUSEUMS ARKIV

Källor:

Utdrag från dokumentet ”Samhälle” publicerat av Länsstyrelsen Örebro, Internet.

http://www.t.lst.se/VISInformWebsite/kulturmiljo/brukat/samhalle.pdf

Nationalencyklopedin

 

Kungen kommer till Väster

Av Torsten Ehrenmark

...

    "Det var utställningsåret 1928. Trängen drog iväg över gamla Hagabron av trä. Det välvda brospannet mullrade under hästar och trosskärror. De lastades på tåget på Örebro Södra och sändes iväg, inte precis till fronten men i alla fall mot hemska öden i en främmande stad, om det nu var Skövde eller Linköping. I stället drog utställningen in i Trängens kaserner. Det var en fantastisk sommar. Svenska flaggor vajade över den ståtliga entrén, en Triumfbåge av plankor och plywood, och innanför på kaserngården rådde ett fullständigt vanvettigt slöseri i orientalisk prakt och utstyrsel som Viking ofantliga skokrämsburk, som man fick gå in i och titta på när de gjorde skokrämsburkar. Eller Sparbankens kolossala, gigantiska, jättelika sparbössa, det gyllene slottstornet, som stod på byrån i alla hem, men här på utställningen var lika stort som slottstornet i verkligheten. Stum av beundran, hisnande av lycka stod jag och stirrade på dessa underverk som jag förstod aldrig skulle kunna överträffas.

    En bonde från Kräcklinge stod bakom mig och klädde vår hänförelse i ord.
    - Ujejuj, va di kostar på te inga nytta! sa han.

    Men varför gå händelserna i förväg? Kungen kom för att inviga utställningen. Det måste ha varit i samma veva som han fyllde 70 år och italienarna åt upp Malmgren på isflaket. Jag hade aldrig sett en Konung i naturlig storlek, men kungen hade heller aldrig sett mig, varför jag beslöt att ge honom tillfället...

     Ja, vilken sommar! Först denna Konungsliga Uppenbarelse bara för mig och sedan denna vidunderliga utställning, vars make världen aldrig mera skulle få skåda. Vi sprang i kasernernas långa korridorer, där Trängens soldater så nyligen hade spottat sitt snus och snarkat i logementen, och samlade trycksaker och broschyrer vid alla montrar..."

 

 Källa:  

Staden i staden – vandringar i Örebro i urval av Staffan Ekegren och Clas Thor, 1990

 

Västra Marks sinnessjukhus (1931-1967)

Västra Marks sjukhus utanför Örebro var ett av fyra stora, statligt drivna sjukhus för sinnesslöa i Sverige under 1900-talets mitt. På Västra Marks sjukhus togs sinnesslöa kvinnor som klassificerades som ”asociala och imbecilla” in. Kvinnorna behandlades med sterilisering, äktenskapsförbud och internering. De ansågs även länge vara en fara för samhället.

Västra Marks sjukhus öppnades i Örebro år 1931. Dit skickades sinnesslöa kvinnor, som ansågs vara asociala, från hela Sverige. Några var straffriförklarade, andra våldsamma eller störande. En knapp fjärdedel av kvinnorna som ingick i Kristina Engwalls undersökning, kom till sjukhuset på grund av "sexuell opålitlighet".

Vilka var då kvinnorna på Västra Mark? Utifrån patienternas journaler framträder en bild av en utsatt grupp kvinnor. 44 procent av dem har inte växt upp i sina biologiska hem och de har ibland skickats mellan olika fosterhem och anstalter. Var åttonde journal vittnar om övergrepp i barndomen. Sårbarheten fortsatte även i vuxen ålder då sexuella övergrepp finns dokumenterade. Fram till 1960-talet dominerade dessutom en syn att kontakter med anhöriga inte var viktiga. Under 1960-talet förändrades synen och från sjukhusets sida sökte man upp anhöriga. Patienterna försökte påverka sin tillvaro genom skrivelser till Medicinalstyrelsen, men även genom rymningar och våldsamheter.

På Västra Mark såg man ibland möjligheter till samhällsanpassning för kvinnorna genom familjebildning och även för patienterna var en egen familj något eftersträvansvärt, en symbol för normalitet.

 

Källor:

Ovan text är ett utdrag från Nättidningen Svensk Historia

http://www.svenskhistoria.se/forskning/104.html

http://www.svenskhistoria.se

 

Kristina Engwall:
"Asociala och imbecilla". Kvinnorna på Västra Mark 1931-1967.

 

Stäng detta fönster